Pozitív jövőkép egy negatív világban

Pozitív jövőkép egy negatív világban

14 utazási tipp , ha a szlovén tengerpartra készülsz

2018. július 25. - laczko.majer.reka

Az idei évben Szlovéniát tűztük ki a nyaralás célpontjául. Pár hónappal ezelőtt megakadt a szemem egy Szlovéniáról szóló cikken, és nagyon megtetszett amiket írtak, hogy nincs túl messze, hogy Kelet-Európa Svájca, mert nagyon tiszta és biztonságos, így ezt tűztük ki úti célul, és elárulom előre, hogy nem bántuk meg.

Ha te is kedvet kapsz a bejegyzés után, hogy meglátogasd Szlovéniát, akkor itt van pár dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt elindulsz.

img_9491_1.JPG img_9364.JPG

 

  1. Az út Debrecentől 800 km. Végig autópálya. Viszont sok a felújítás, ami lassítja a haladást. Az út mellett sok a benzinkút, a pisilés ingyenes. A pályán jobbról is előznek, ami eleinte kicsit szokatlan, viszont rendőrrel nem találkoztunk. Az út kissé forgalmas, nagyon sok a kamion. A megengedett sebességhatárok az itthonihoz hasonlóak. Sok az alagút az úton, ami kissé lassítja a tempót. Az autópályán autópálya matrica vásárlása kötelező.  Matricát lehet venni még itthon is a benzinkutakon, de a határ után is van rá lehetőség. Az ára az itthonihoz hasonló. Magyarországon forintért, a határ után pedig euróért vásárolható, mivel Szlovénia pénzneme euró.
  2. Szlovénia tengerpartja csupán alig 50 km az egész országban, Olaszország és Horvátország közé ékelődve. A tengert többnyire kavicsos, így a strandcipő jó szolgál szót tesz. img_9388_1.jpgEz egyébként sok helyen megvásárolható a tengerpartokon. A szlovén tengerpart legnagyobb, egyben központi városa Portoroz, img_9509_1.JPGahol van kialakítva homokos partszakasz. A partrész használata ingyenes, de van lehetőség napágy és napernyő bérlésére, 18-20 euró közti összegért. Ezekhez amúgy ingyen mosdóhasználat is van, mert egyéb esetben fizetős, és ami nekem külön nagyon tetszett, hogy a napernyők aljánál vannak kis zárható széfek.
  3. A tenger vize kellemes, langyos, hosszú ideig is jól esik benne maradni. Nem túl hullámos, nyugodtan lehet benne úszni. Ami a hátránya, hogy kevés helyen van lassan mélyülő rész, sok esetben azonnal a mély vízbe kell belemenni. Sok helyen a part kavicsos, vagy betonpárkány van. A legtöbb szállodának azonban saját partrésze van napozókkal, ágyakkal. És természetesen egymást érik a part menti bárok, kávézók, fagyizók, éttermek. A partok viszont nem túl zsúfoltak. Mivel a szlovén tengerpart kevésbé ismert a turisták előtt, minden alkalommal lehetett szabad helyet találni a parton, vagy szabad asztalt az éttermekben.
  4. Az árak 1,5-2 szeresei a magyar áraknak. Egy pizza kb 8-10 euró, egy sör  4-5 euró , egy kávé 3 euró, egy fagyi 1,4 euró körül van. Szlovénia helyenként Olaszországot, helyenként Horvátországot idézi. A gasztronómia olasz hatása nagyon erős, pizza, pasta, aperol spritz, mellette pedig halételek sokasága, amelyek változatosan és finoman vannak elkészítve, úgyhogy aki a tengeri ételek szerelmese, itt nem marad éhen. img_9367.JPG
  5. A szlovének átlagosan barátságosak, nem túl rámenősek, nyomulósak, mint például horvátországban, nyugodtan lehet egy egy boltban nézelődni, átnézni az étlapot az étterme előtt. De kellően jókedvűek, nyitottak, megjelenik kissé az olaszos életérzés. Piran és Portoroz a két legnagyobb tengerparti település. Piran nyugodtabb, sok a szűk utcáska, a középkort idéző épületek, városrészek. A főtere kifejezetten hangulatos, egymást érik a teraszok, a közepén pedig a rengeteg gyerek játszik, és persze szól a zene. Közelében van egy kis kikötő, ahol nagyon sok kedves vitorlást lehet látni. Portoroz ellenben nyüzsgőbb és több a fiatal, nagyobbak a bulik, közepén egy óriási kaszinóval. A két település közti van a Bernardin hotelgroup, ahol egy a területen van egy 3 egy 4 és egy 5 csillagos szálloda, saját partrésszel, medencékkel, wellness részekkel, programokkal. Sétával mindkét település elérhető kb 20 perc alatt, de van ingyenes buszjárat is.
  6. A biciklizés nagyon divatos, külön kerékpár út van, és rengeteg helyen van lehetőség kerékpár bérlésre. Annál is inkább, mert a parkolás mindenhol fizetős és nagyon nehéz parkolóhelyet találni. Elektromos autó töltési lehetőség viszont van mindkét településen. 
  7. Szlovénia egyik nagy előnye, hogy két másik ország is elérhető. Olaszország kb 40 percnyi autótútra van. Olaszország felé a határátlépés zavartalan, nincs semmilyen megállás, csak a táblák jelzik, hogy új országban vagyunk. Triesztig autóút van, így olasz autópályamatrica vásárlásra nincs szükség. Az legközelebbi és legnagyobb város, Trieszt. Érdemes megnézni a várost, a kikötőt, és belekóstolni a nyüzsgő olasz életbe, ami Szlovéniában kevésbé tapasztalható, mert sokkal nyugodtabb, csendesebb. És persze szuper vásárlási lehetőségek vannak.  Ami kihagyhatatlan ha valaki erre jár, az a Miramare kastély. img_9439.JPGElképesztő a kilátás, mivel a kastély a szárazföld szélén helyezkedik el a gyönyörű fotókat lehet készíteni és tényleg páratlan élmény. Belépő 12 euró felnőtteknek, gyerekeknek ingyenes. A kastély előtt pedig egy igazán páratlan kastélykert áll. 
  8. A másik irányba kb 30 perc autó útra van Horvátország, ahol Umag az első nagyobb település. Itt van határátkelő, ahol ellenőrzik az úti okmányokat. Amikor mi voltunk nem volt túl nagy sor, azonban a másik irányba több km-es sorban álltak az autók. Szerencsére, amikor már hazafelé mentünk, nem volt ilyen gond. Umag egy kis horvát város, közepén a főtérrel, a jellegzetes horvát utcákkal, ahol egymást érik az éttermek, kávézók. Pénzt váltani sok helyen lehetett az utcákon, néhol eurót is elfogadnak. Nagyon hangulatos éttermek vannak közvetlenül a part mentén. Első látásra a középen álló templom környéke tűnik img_9480_1.JPGa legjobb helynek, de ha a templom az oldalán elmegyünk, rengeteg partmenti étterem áll, ahol a gyerekek a vízben tudtak játszani, amíg mi vártuk az ebédet, vagy beszélgettünk. Itt is kavicsos a part, de vannak helyek, ahol lassabban mélyül, így van fürdőzési lehetőség. Itt járva érződik leginkább, hogy Szlovénia, inkább Nyugat-Európa irányába húz, és teljesen más a hangulata.
  9. Az időjárás kellemes, 28-30 fok körül napközben, este sincs túl hideg, reggel pedig kifejezetten kellemes, főleg ha valaki sportolást tervez. Reggelente egész sokan futnak, edzenek a szabadban. A nap erős, a fényvédelemről gondoskodni kell. Néha jön egy-egy zápor, lehűlés, de akkor is 25 fok körül marad a hőmérséklet, ami például kifejezetten kedvez egy kirándulásnak, városnézésnek. 
  10. A tenger élővilága a partok közelében nem túl gazdag, aki pipával próbál a tenger fenekére nézni, sajnos nem túl sok látnivalója lesz. De van lehetőség búvárkodást tanulni, és kihajózni mélyebb vizekre .Rengeteg helyen lehet hajót, motorcsónakot  bérelni. És vannak szervezett kirándulások is, ha valaki több időt szeretne a vízen tölteni. Heti egy alkalommal hajó indul Velencébe, és vissza, 3 óra az út időtartama, illetve Porecbe is van lehetőség hajóval eljutni. Kisbuszos kirándulásokat is sok helyen hirdetnek mind Olaszorszég, mind Horvátország irányába, és természetesen Szlovénia egyéb területei felé, pl a Bledi tóhoz.
  11. Ahhoz képest, hogy nem a legnépszerűbb, legismertebb uticélok közt van sok magyar van Szlovéniában, lépten-nyomon lehet magyar szót hallani, ennek ellenére magyarul kevesen tudnak, és magyar kiírások sincsenek. Angolul viszont szinte mindenki jól beszel, és igyekeznek téged is megérteni. Ebből a szempontból nagyon segítőkészek. 
  12. Sok a kisgyerekek család, és az idősebb vendégek, így alkalmas nyugodtabb nyaralásra. Lehet nagyokat img_9503-effects.jpgsétálni, pihenni, aludni. Fiatalok és éjszakai  bulik inkább Portorozon vannak.
  13. Nincs teljes alkoholtilalom, 0,5 g megengedett.
  14. A tisztaság és közbiztonság tényleg hibátlan, sok helyen vannak szemetesek, odafigyelnek, a városok rendezettek, igazán magával ragadó.

Összességében megéri Szlovéniába látogatni, akár párosban, akár gyerekekkel, főleg azért mert egy utazás alkalmával 3 ország is meglátogatható, ami a szlovén tengerpart egyik legnagyobb előnye!

Remélem kedvet kaptatok a szlovén tengerparthoz!

Jó nyaralást mindenkinek!

 img_9525.JPG

süti beállítások módosítása