Pozitív jövőkép egy negatív világban

Pozitív jövőkép egy negatív világban

5 dolog, amit semmiképpen se csinálj ha beteg vagy

2018. április 24. - laczko.majer.reka

Beteg lettem. Én, aki sosem vagyok beteg. Én, aki hónapok óta hallgatja mindenkitől, hogy beteg és már hetek óta nem tud kijönni belőle, hogy már sokadjára esett vissza. Én, aki egészségesen étkezik, aki vitaminokat szed, aki mozog. Beteg lettem. És nem múlt el másnapra, sőt harmadnapra sem. Úgyhogy kénytelen voltam elgondolkodni, hogy mi történhetett, mi lehet a baj?

rawpixel-com-593598-unsplash.jpg

Egészségpszichológusként tudom, hogy a testünk üzen. Mindig megüzeni, ha baj van, csak legtöbbször nem foglalkozunk vele, nem veszünk róla tudomást. Az egyik legjobb példa erre a fejfájás. Ha faj a fejem beveszek, egy fájdalomcsillapítót és gyorsan megszűnik. Hiszen ez van minden reklámban is, nem? El sem gondolkodom azon, vajon mitől fájhat a fejem. Lehet éppen attól, hogy reggel óta nem ettem semmit, mert annyi munka szakadt rám, vagy éppen 1 pohár víz a napi adagom, a másfél/két liter helyett.

Az immunrendszer normál esetben legyőzi a vírusokat és a kórokozókat. Baj akkor van, ha valami miatt az immunrendszer működése gátlás alá kerül, és egy alacsonyabb szintre kapcsol.

Na de mi lehet az a valami? Ezen nem szoktunk soha elgondolkodni. Miért? Mert az időbe és energiába kerül, és mi a gyors, azonnali megoldásokat szeretjük. Ami rapid, ami forte, pont, mint a reklámban. Nem akarunk időt és energiát befektetni, megállni egy pillanatra, mert nincs rá időnk, és mert a végén valami olyan dologra jutnánk, amit már hosszú évek és hónapok óta söprünk a szőnyeg alá.

Ez így van egy nátha esetében, és így van egy komolyabb betegségnél, akár ráknál is, a mechanizmus ugyanaz. A test jelez, nekünk csak észre kellene venni.

De ha mind ezt tudom, és mégis beteg lettem, akkor már csak annyi dolgom van, hogy rájöjjek, mi az üzenet!

De mivel ez nagyon nehéz, és biztos ti is a gyorsabb megoldást keresitek, összegyűjtöttem 5 dolgot, amit semmiképpen se csinálj, ha beteg vagy!

1. Ne maradj otthon

Ez az első és legfontosabb szabály, ne maradj otthon. Most legyél a munka hőse. És nemcsak azért, mert megfertőzöl másokat, így ők is átérzik majd milyen nehéz neked, az most másodlagos. Hanem azért, mert nyilván az az életvitel, ami mellett beteg lettél, teljesen jó lesz arra is, hogy meggyógyulj. És hidd, el tudom, hogy legbelül megfordul a fejedben, hogy otthon kellene maradni, hiszen a te főnököd és a te munkád, nem olyan, ahol ez gond lenne, de ha mégis, végül is mindig erről álmodtál, ahol az első a munka, ahol betegen is dolgoznod kell, ahol életed és véred a cég. Szóval ne maradj otthon, szigorúan!

2. A Google most a barátod

Ha beteg vagy, ne menj el orvoshoz. Keress rá a tünetre a neten, vedd elő a házi patikát és vegyél be belőle mindent, ami szerinted jó lehet és olvass el minden házi praktikáit. Vagy ha ez nem vált be, kérdezd meg egy Facebook csoportban, hogy ők mit szedtek, mit ajánlanak, mert biztos, hogy az neked is használ. Szóval nyugodtan vegyél be valamit, amit otthon találsz, csinálj valami ősi főzetet, de ne menj el az orvoshoz. Minek mutasd meg magad, feleslegesen, amúgy is majd elmúlik, majd ha nagyobb baj lesz, elmész, meg aztán sokan vannak, sokat kell várni! Anyukám sok éve elesett, megütötte a lábat, nagyon csúnyán, nagyon vérzett. Mindent betartott, amit kellett! Nem ment be a sürgősségire, ahol ki kellet volna tisztítani és összevarrni. Persze ő tudta mi a teendő, mindent rátett, amit otthon talált, kence, lemosó, kötöző, de csak nem gyógyult, csúnyán begyulladt. Aztán megkérdezte a szomszédot (még nem volt Facebook), hogy mivel tudná meggyógyítani, aki mondta, hogy paradicsomot kell rátenni, ami egy éjszaka alatt lehúzza a gyulladást. Ez olyan jól működött, hogy hetekig járt utána sebtisztítására, költözésre, és a mai napig van egy nagy folt a sípcsontján, ahol mindössze 3 öltésnek kellene lennie.

  1. pont: Csak akkor olvasd el, ha az első két pontot teljesítetted, ha nem, akkor lépj vissza két mezőt, és jöjjön az 1-es pont. Ha végül mégis otthon maradtál, akár 1 napra, akár többre, akkor viszont nehogy lepihenj. Most végre be tudsz pótolni mindent, ami elmaradt az utóbbi hetekben, meg tudod írni a beszámolót, esetleg megpucolhatod az ablakot, vagy főzhetsz egy különleges háromfogásos vacsorát a családnak, vagy akár kivasalhatod az elmúlt hónap ruháit. Meg akkor se pihenj, ha nagyon gyenge vagy, és alig állsz a lábadon. Annak ellenére, hogy otthon vagy, ne pihenj, és ne csinálj olyan dolgokat, amitől egyszerűen csak jól érzed magad. Ez nagyon nehéz, és hidd el nekem, amikor már ott vagy, úgysem jut majd semmi az eszedbe, viszont ott lesz magad körül a rengeteg tornyosuló feladatokat. És különben is micsoda dolog otthon feküdni, fényes nappal. Ami abszolút tilos az a sorozat, amit hónapok óta nem tudtál megnézni, és az a film, amit már annyi mindenki látott csak te nem, vagy az a könyv, ami ott porosodik az éjjeliszekrényen. Egyvalamire nagyon figyelj!  Ne aludj! Semmikor és semennyit. Mit mond majd az anyósod, az anyukád, vagy a szomszédod. Ne tégy olyat, ami jó a lelkednek, ami jó neked, amitől egyszerűen csak jól érzed magad, vagy ami egyszerűen csak kikapcsolja az agyad.

 

  1. pont: Ha eddig eljutottál, már egy hős vagy, de most igazán nehéz feladat jön! Ne kérj segítséget! Tudom, tudom, neked kell, nekem is mindig kellene, hiszen gyenge vagyok és esendő. Ne kérje segítségre, sőt ha kínálnak, ne fogadd el! Legyen ez egy finom leves, vagy, hogy elhozzák a gyereket az iskolából, vagy csak egy kis csönd és nyugi otthon, vagy bármi. Utasítsd vissza, és mond, hogy köszönöm szépen, megoldom! Ne légy hálás, ha van olyan ember körülötted, aki segítséget ajánl neked, vagy akit meg tudsz rá kérni. Az embereknek rengeteg olyan barátjuk, családtagjuk van, akikre bármikor számíthatnak, és semmit nem jelent egy jó szóért, vagy egy tál levesért. És te sem mondtad még senkinek, miután égy nehéz helyzeten volt túl, hogy miért nem szóltál, segítettem volna.

 

  1. pont: Ha már minden megvan: nincs otthoni pihenés, nem nézed a kedvenc sorozatod, a nem oldja meg más a gyerekeket, a telefon bekapcsolva, és egész nap hívnak, és éppen a finom levest szürcsölöd, ami több óra munkádba telt, akkor jöhet a legnehezebb pont, amit mindig kihagyunk, ami miatt olyan nehéz az egész, és jobb bevenni egy gyógyszert. Ez pedig nem más, mint a betegségelőny. Ezen ne gondolkodj soha! Ne is ismerd ezt a fogalmat! Ezen, első körben mindig mindenki megdöbben, hiszen tudjuk, hogy egy betegségnek nincs semmi előnye, nem származik semmi jó nekem abból, ha beteg vagyok. Emlékszünk, hogy amikor gyerekek voltunk és betegek lettünk, minden rosszra fordult. Anya nem azt főzte, amit csak szerettünk volna, soha nem aludhattunk vele, hozzánk se bújt soha, iskolába kellett menni, stb. Szóval teljesen természetes, hogy a betegségnek nincs előnye, ebbe szocializálódtunk bele.

 

Vegyél elő egy papírt, és írd, neked most le milyen hátrányod származik ebből a betegségéből. De légy őszinte, csak most az egyszer magadhoz igazán légy őszinte. Mi az, ami miatt a legrosszabbkor jön neked ez pár nap? Miben vagy most benne, ami igazán fontos és sürgős?

 

Bízom benne, hogy ha legközelebb beteg leszel......

süti beállítások módosítása