Pozitív jövőkép egy negatív világban

Pozitív jövőkép egy negatív világban

A jól működő kapcsolatok 5 alapelve

2018. október 08. - laczko.majer.reka

Évente több alkalommal részt veszek konferenciákon, akár Magyarországon, akár külföldön, és sokszor megkapom azt a kérdést, hogy mit csinálok én ezeken, miért megyek rendszeresen, mégis miről van szó.

Most éppen egy ilyen 3 napos nemzetközi konferencián vagyok túl, ahol az egyik téma nagyon magával ragadott, és elgondolkoztatott. A téma pedig a kapcsolatok, és a jól működő kapcsolatok titka.

img_0839.JPG

Milyen érdekes, hogy ez a téma valahogy semmilyen iskola, intézmény, szak tananyagát nem képezi, pedig mennyire szükség lenne rá. Hiszen az egész életünket az határozza meg, hogy milyenek a kapcsolataink. Hogy vagyok a párommal, a szüleimmel, a gyerekeimmel, a barátaimmal, és persze a legfontosabb, hogy vagyok saját magammal. És ezekről a dolgokról olyan ritkán lehet igazán jó és hasznos dolgokat hallani.

Ma már, amikor nem nagycsaládban élünk, ahol több generáció van együtt, ahol már egész kisgyerekkorunktól figyelhetjük, nagyszüleink, dédszüleink kapcsolatait, sokkal nehezebb megtalálni a helyes megoldást.

Ma már, amikor arra vagyunk rászocializálva, hogy ami rossz és nem működik, azt nem éri meg megjavítani, hanem vehetünk újat, a kapcsolatainkra is hatással van.

Pedig mindannyian csak egy nagyon egyszerű dolgot akarunk, hogy boldogok legyünk. És nem kell ez olyan nehéz legyen, csak be kell ismerjük, hogy ahhoz, hogy jól működjön egy kapcsolat, az rajtunk is múlik. Egy korábbi alkalommal hallottam egy hasonló rendezvényen, hogy ha a párod, gyereked, anyukád úgy érzed nem úgy viselkedik, ahogyan te szeretnéd, akkor egy dolgot tehetsz, szeresd jobban.

Szóval jöjjön most a jól működő kapcsolatok 5 elve.

1, Fektess be időt a kapcsolatba.

Nagyon érdekes, de az életünkbe, ha valamit befektetünk, akkor annak lesz hozama. Ez nem csak az üzleti életben igaz.  Anélkül, hogy értékes időt töltenél a másik emberrel, anélkül nem fog menni. Ez nem olyan dolog, hogy egyszer már volt rá időm és annyi. Ez folyamatos és rendszeres kell legyen. És ez nem múlik azon, hogy mennyi a pénzed, vagy mi a munkád. Hiszen nem az a lényeg, hogy heteket tölts egy wellness hotelben. Nem évi 1-2 hét kell, hanem napi szinten pár perc. Amikor például szól a másik, és te nem azt válaszolod, hogy pillanat, várj egy kicsit, majd később, hanem azt mondod, hogy igen, itt vagyok, figyelek rád. Milyen érdekes, hogy a háziállatok ösztönösen kikövetelik maguknak az időt, mi emberek inkább beletörődünk, és visszavonulót fújunk.

2, Bízz meg a másikban és te is légy olyan, akiben megbízhatnak.

Ne hazudj, ne lopj, ne csalj, de ha mégis így alakul, tud d azt mondani, hogy sajnálom, ne haragudj rám. Nagyon érdekes, hogy a legtöbb esetben nem tudjuk beismerni, ha hibáztunk, pedig a körülöttünk lévők már mind tudják ezt. És a dolgok belőlünk indulnak ki. Amikor nem bízok meg a másik emberben, az legtöbbször olyan dolog miatt van, amit talán én is elkövetnék, és ezért merül fel bennem, mint lehetőség.

3, Kommunikálj.

Legtöbbször ezt azt jelenti egy kapcsolatban, hogy mond el azt, amit érzel, ne várd, hogy a másik fél, majd kiképzi magát gondolatolvasónak és kitalálja. Ez nagyon fontos, de arról kevesebbet esik szó, hogy ne csak beszélni tudj, hanem hallgatni és meghallgatni is. Mert sokszor a másik félnek csupán erre van szüksége. Szóval hallgass többet, mint amennyit beszélsz

4, Légy önzetlen.

Adj többet, mint amennyit kapsz. Amit másokba fektetek, mind visszajut hozzám. Ahelyett, hogy csak saját magamat helyezem a középpontba, néha tegyem ezt a másik emberrel. És ehhez kapcsolódik egy másik dolog, ami tényleg óriási változást tud hozni, ha leveszem a mikroszkópot a másik emberről és felteszem a sztetoszkópot saját magamra. Gondolj bele, mennyire könnyű mindig másokat kritizálni, másokban meglátni a hibát, pedig mennyivel hasznosabb lenne, ha néha magunkat is megvizsgálnánk.

5, Légy megbocsátó.

Tudjuk, a harag rossz tanácsadó. A düh bebörtönzi az embereket és életben tartja a fájdalmat. Ha meg tudsz bocsátani, az elsősorban téged fog felszabadítani. Milyen érdekes, hogy ez a téma részét képezi a daganatos betegek terápiájának is, hiszen olyan mély és súlyos hatással van lélekre, és testre egyaránt.

 

Én a hétvégén többek közt erről az 5 kapcsolatjavító elvről hallottam, és ami a legjobb, hogy ezt a férjemmel és szüleimmel hallgattam végig. Nem szakmáról volt szó, nem kellett aztán otthon nekem erről okoskodnom, hogy mit és hogyan kellene csinálni, hiszen ott voltunk. együtt hallottuk, mivel a jó kapcsolathoz is két ember kell.

Én nem tudom nekem mivel telt a hétvégéd, és mennyire volt az hosszú távon nagy hatással az életedre, de lehet, időnként érdemes lenne egy másfajta hétvégi programot is kipróbálni.

süti beállítások módosítása