Pozitív jövőkép egy negatív világban

Pozitív jövőkép egy negatív világban

8 tuti tipp, hogy megsokszorozd az idődet

2018. május 18. - laczko.majer.reka

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a legnehezebben viselhető és legmegbetegítőbb érzés a mai világunkban a tehetetlenség. Eric Fromm, elismert analitikus pszichológus ezt így fogalmazta meg:

Semmit nem tudok befolyásolni, semmit nem tudok elindítani, akaratommal nem tudom elérni, hogy bármi megváltozzon a külvilágban vagy magamban, nem vesznek komolyan. 

damir-kotoric-17075-unsplash.jpg

De ami nagyon érdekes, hogy a  valóságos képességeinkhez ennek semmi köze sincs. Ez a saját személyemhez való viszonyról szól. A mottó általában az, hogy úgysem tudok semmit változtatni, ez van, ezt kell elfogadni. Megélem, hogy nem vagyok jól egy adott élethelyzetben, de azt érzem, hogy nem vagyok képes arra, hogy bármin változtatni tudjak.

A legtöbb esetben azzal találkozom, hogy a mindennapjainkat sem tudjuk igazán a kezünkben tartani. Valahogy elmegy az idő, és azt élem meg, hogy semmit nem tudtam megvalósítani abból, amit szerettem volna. Állandóan rohanunk, próbáljuk magunkat utolérni, csak ez nem igazán sikerül.

És persze a kérdés mindig az, hogy mit csináljak? Hogyan tudok én lenni a saját életem irányítója?

 Szerintem az, hogy mennyire érzem azt, hogy az életem az én irányításom alatt áll, az az apró dolgok feletti kontrollal kezdődik. Úgyhogy jöjjön nyolc egyszerű tipp, amivel napról napra érezheted, hogy tényleg a te kezedben van az életed irányítása!

1. Tedd a telefonod repülőgép üzemmódba, amíg be nem fejezel egy fontos feladatot

Világunkban a gyenge teljesítmény járványa söpör végig. Gyengíti a jellemet, aláássa az álmokat, megrekeszt egy helyzetben. Ez az elektronikus figyelemelterelések átka! Felmérések szerint minden átlagos felnőtt napi három és fél órát tölt azzal, hogy appokat és/vagy közösségi oldalakat használ, szórakozási célra. Több időt töltünk ezekkel a figyelemelterelésekre adandó válaszokkal, mint az előttünk levő feladattal. Tudtunkon kívül függővé válunk.

2. Kapcsold ki az e-mail értesítéseket, és csak óránként egyszer nézd meg őket

Egy átlag felnőtt naponta 145-ször ellenőrzi az elektronikus leveleit. Az időmenedzsment szakértők szerint ez igencsak megnehezíti hogy magas színvonalon végezzük a munkánkat!
Ez azért van, mert amikor e-mailt kapunk vagy küldünk, a testünk kis mennyiségű dopamin választ ki. A dopamin örömérzést vált ki, ami arra serkent, hogy ismételjük ezt a tevékenységet. És ez a folyamat van az üzenetek, telefonok, értesítések esetében is. Lassan, észrevétlenül kialakul a függőség, egészen testi, hormonális alapról indulva.
Ráadásul a válaszolgatásban és a reagálásában elfárad az agyunk, és ez napi 10 IQ pont teljesítménycsökkenést jelent. Így a nap végére annyira elfáradunk, hogy még egyszerű döntéseket is nehezen hozunk meg, hogy mi legyen a vacsora vagy mivel töltsük az estét!

3. Addig ne kezdj bele új feladatba, míg be nem fejezel egyet

Sokan próbálkoznak a multitasking-gal, hogy egyszerre több munkán dolgoznak, de szakértők kimutatták, hogy ez valójában oda-vissza ugrás különböző feladatok közt, miközben egyikre sem fókuszálunk igazán. Kb. 17 perc szükséges, hogy visszaállítsuk a fókuszt, ha elterelődik a figyelmünk!
Minden fontos dologhoz szükség van kizárólagos koncentrációra, amíg be nem fejezzük. Ezt koncentrált agytevékenységnek hívják. Szerencsére a koncentráció egy készség, egy szokás, ami gyakorlással és ismétléssel tanulható.

4. Minden napot indíts úgy, hogy legyen egy listád az elvégzendő feladatokról

Rendezd ezeket fontossági sorrendbe, a legfontosabb legyen az első helyen. Ezzel kezdj és szorítás magad arra, hogy ezen dolgozz, amíg be nem fejezed.
Ha bármelyiket befejezed, a tested endorfint termel, természetes boldogsághormont. Tele leszel energiával, lelkesedéssel, nő az önbecsülésed, nyugodtabbnak, magabiztosabbnak, boldogabbnak érzed majd magad.
Ha sikerül kifejlesztened ezt a szokást, hogy a legfontosabb feladattal kezdj és azt be is fejezd, a leggyorsabb sikert hozó pályára állsz rá.

5. Minden tennivalódat írd listába, mielőtt hozzáfogsz

Az egyik leghatékonyabb időkezelési eszköz a listaírás. Minden tennivalódat írd listába, mielőtt hozzáfogsz, de ennél is jobb, ha nap végén írod össze a másnapi teendők listáját! Ha előző nap megteszed, a tudatalattid már elkezd dolgozni rajta, amíg te alszol, így reggel hamarabb rá tudsz hangolódni, sőt új ötleteid, meglátásaid lesznek, és kevesebb időre lesz szükséged a munka elvégzéséhez.
Mindent írj bele, akár egy telefont vagy e-mailt is. Ha így kezded a napod és ragaszkodsz is hozza, az időd 25%-át meg tudod takarítani. És a produktivitás elképesztő mértékben megnő.

6. Soha ne hagyd abba a tanulást

A legértékesebb pénzügyi eszköz a keresőképesség.
A keresőképesség a tudásod, képességeid, tapasztalataid, munkád és eredményeid összessége. Ez egy eszköz, ami értékes lesz, ha folyamatosan fejleszted.
Közgazdászok szerint a társadalomban készségszakadék van. Mindig keresettek lesznek azok az emberek, akik használható készséggel bírnak.
A folyamatos tanulás iránti elkötelezettség a legnagyobb különbség. A legjobban fizetett emberek állandóan olvastak, tanultak, fejlesztették magukat.
Amerikában az 500 legjobban működik vállalat vezetői, átlagosan napi 2 órát tanulással töltenek

7. Válj nélkülözhetetlenné az éltedben

A bevételed három tényező függvénye, hogy milyen munkát végzel, hogyan és mennyire könnyű téged lecserélni.
Ha nem vagy boldog azzal az összeggel amit kapsz, vagy válassz másik munkát, vagy a jelenlegit végezd jobban, hogy válj nélkülözhetetlenné.
Helyezd a fókuszt a személyes fejlődésedre. Határozd el ma, hogy beiktatod a tanulásra szánt időt az életedbe. Gondold át mit tanulnál szívesen, ütemezd ezt be a mindennapjaiba és ragaszkodj hozzá!

8. A legjobb befektetés ha saját magadba fektetsz időt

Egy hétben 168 óra van! Ebből átlagosan 124 órát használunk fel, így kb. 44 óránk marad szabadidőre. Az átlagember ennek nagy részét tv nézéssel, haverokkal, játékokkal, közösségi oldalakkal tölti vagy valami más módon pihen.
Ahogy a szabadidődet felhasználók, nagymértékben meghatározza, hogy mennyire leszel sikeres az életben!
A szabadidő valójában a kemény munkával töltött idő mellékterméke. Ha ezt az időt nem csak elütöd valahogy, hanem befekteted saját magadba megsokszorozhatod eredményeidet.
A társadalom felsőn 20%-ába tartozó emberek folyamatosan tanulnak és fejlődnek. Ennek eredményeként évente 11%-kal nő a jövedelmük, és minden 6,7 évben megduplázódik!
Az alsó 80%-ba tartozók leállnak a tanulással, mihelyet megtanultak minden alapvető készséget ami a munkakörükhöz szükséges.
Te melyik csoportba tartozol? És melyikbe akarsz tartozni pár év múlva? Határozd el, hogy minden héten pár órát magadba fektetsz! Ez lehet életed egyik legjobb döntése!

A fenti tippeket olvasva lehet te is kedvet kaptál, hogy kipróbáld a tippeket, és bízom benne, hogy neked is segíteni fognak!

süti beállítások módosítása