Pozitív jövőkép egy negatív világban

Az én pajzsmirigy sztorim

Úton a hormonmentes élet felé

2019. június 28. - laczko.majer.reka

Minden nagyjából két évvel ezelőtt kezdődött. Mivel a nagymamámnak fiatalkori emlőrákja volt, fel évente megyek emlő uh-ra. Ezen a napon is éppen ott voltam, és az ultrahangos orvos megnézte a nyaki nyirokcsomókat és a pajzsmirigyet is. Azonnal mondta, hogy ne ijedjek meg, de nem igazán tetszik neki, amit lát, menjek el vérvételre, és fel is írta nekem, hogy milyen paramétereket nézessek meg.

Azért itt megjegyezném, hogy nem találkoztam még olyannal, akinek, ha azt mondja egy orvos, ne ijedjen meg, nem ijedt volna meg. Szóval innen is üzenem minden orvosnak, hogy ezt ne mondja sohasem egy betegnek, ráadásul olyan utasítást nem adunk, ami tagadással kezdődik, hiszen azt nem lehet megcsinálni. (Most például én azt kérném, hogy te, aki ezt olvasod, ne gondolj egy nagy lila elefántra! Ugye, hogy rögtön az jelenik meg elfőtted.)

Másnap el is indultam a vérvétel irányába. Megtörténtek a vérvételek, és a beigazolódott, hogy valami nem ok, mert bár a tsh, t3, t4 rendben volt, de bizonyos gyulladásos paraméterek megemelkedtek. Beszéltem orvossal, hogy mi a teendő, aki azonnal megnyugtatott, hogy ne aggódjak (már megint!), ez egy autoimmun folyamat lesz, sajnos lassan eltűnik majd a pajzsmirigyem, de amíg a tsh jó, addig nincs teendő, utána meg majd kapok gyógyszert. És persze sok a stressz, kellene vele valamit kezdeni.

john-jackson-f86hpcjrlsa-unsplash.jpg

Tovább

C-vitamin vs. aszkorbinsav

Szeretném már elsőként leszögezni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség-gyümölcs fogyasztást nagyon nagyon fontosnak tartom, és nem pótolható táplálékkiegészítőkkel.

De!

Hétköznapi emberként, aki próbál tudatos lenni az egészsége terén, iszonyatosan nehéz eligazodni az élelmiszeripar és egészségmegőrző termékek piacának dzsungelében.

Nagyon igyekszem, hogy ne reklámoknak és/vagy mások véleményének adjak, hanem a korrekt információknak, amelyek tényeken és tudományos kutatásokon alapulnak.

Az egyik ilyen nagy kérdés, hogy szedjünk-e c vitamint, vagy elég, ha sok citrusfélét fogyasszunk, vagy az aszkorbinsav az olcsó és jó megoldás.

Ebben a bejegyzésben ennek jártam utána.

rawpixel-623459-unsplash.jpg

Tovább

10 kérdés, amit válaszolj meg, mielőtt vitamint veszel!

Most fejeztem be egy szuper könyvet, a címe A táplálék-kiegészítők titkai-a jó, a rossz és a teljesen fantasztikus (Secrets of supplements. The good, the bad and the totally terrific). 

A könyv a legújabb tudományos eredményekre támaszkodva áttekinti, hogyan működik az emberi test, mire van igazán szüksége, és ezt milyen forrásból hogyan lehet biztosítani a szervezetnek.

A könyv végén az American Journal of Public Health egyik cikke alapján összeraktak 10 kérdést, ami érdemes megválaszolni, mielőtt valaki valamilyen táplálék-kiegészítőt vásárol. Óriási a kínálat ezen a területen, és hát ember legyen a talpán, aki el tud igazodni, a gyógyszertárak, reklámok és közvetlen értékesítők ajánlásain, ráadásul az orvosi szakma leggyakrabban nem nyilatkozik ebben a témában.

vitamins-supplements-as-capsule-fruit-vegetables-nuts-beans-inside-nutrient-pill-natural-medicine-health-treatment-d-110319057_1.jpg

Tovább

Elvárások és lehetőségek az Y generáció életében

Pontosan emlékszem, amikor néhány évvel ezelőtt, közel a 30-hoz, két gyerekkel, diplomával, jó munkával, kertes házzal, saját autóval azt éreztem, hogy nem lehet, hogy ennyiről szóljon az életünk.

Azt éreztem, hogy többre lennék képes, mint amennyit akkor ki tudtam hozni magamból. Hinni akartam, hogy létre tudok hozni egy olyan életet, magunk számára, ahol tényleg én vagyok, aki kézben tarja a mindennapokat, és nem a ‘majd lesz valahogy’ irányítja a mindennapokat.

 img_1065_1.JPG

Tovább

Ezt olvasd el, ha te is utálod, ha valaki azt mondja gondolkodj pozitívan

Sziasztok, gondoltam ha már a pozitív jövőkép egy negatív világban a jelmondatom, kicsit írok arról, nekem mit jelent pozitívnak lenni.

Semmiképpen sem azt ami ma már a csapból is folyik, hogy legyünk pozitívak, hogy mindennek nézzük a jó oldalát, hogy minden rosszban van valami jó és próbáljuk azt megtalálni. Ettől megmondom őszintén a hideg kiráz. 

hybrid-437269-unsplash.jpg

Tovább

A jól működő kapcsolatok 5 alapelve

Évente több alkalommal részt veszek konferenciákon, akár Magyarországon, akár külföldön, és sokszor megkapom azt a kérdést, hogy mit csinálok én ezeken, miért megyek rendszeresen, mégis miről van szó.

Most éppen egy ilyen 3 napos nemzetközi konferencián vagyok túl, ahol az egyik téma nagyon magával ragadott, és elgondolkoztatott. A téma pedig a kapcsolatok, és a jól működő kapcsolatok titka.

img_0839.JPG

Tovább

10 tipp a nyugodtabb családi reggelekhez

10 dolog amit máshogyan csinálok az új tanévben

Nálam a szeptember olyan, mint az újév! Sőt, ha jobban belegondolunk, a mi kis családi életünk szeptember 1-től jobban megváltozik, mint január 1-től.

 Ahogy vége a nyárnak, és az utolsó napokban vagyok, és egymást érik a nyárbúcsúztató programok, valahogy elfog egyfajta szomorúság. Hiába próbálom ezt elrejteni, vagy elhessegetni, mégis van bennem egy érzés, hogy valami jó most véget ér, és valami egészen más jön helyette, ahol megváltoznak a mindennapok. És igyekszem ezt nem átadni a családnak, főleg a gyereknek, de benne van a levegőben, a mozdulataimban, a mosolyomban, az ölelésemben.

dsc_0255.jpg

Tovább

Ezt olvasd el, ha neked is eleged van a cinikus megjegyzésekből

Pár nappal ezelőtt a férjemnek megjegyezte valaki, hogy milyen jó, hogy én ilyen sokat vagyok otthon nyáron a gyerekekkel. De tudjátok, azon a tipikus cinikus hangnemen, amitől az ember zsebében kinyílik a bicska.

Sokszor eszembe jut, hogy milyen érdekes lenne, ha az emberek feje fölött olyan kis buborékfelhő lenne, mint a képregényekben, ahol lehetne olvasni a valódi gondolatokat. Szerintem egy pár óra alatt megváltozna az egész világ. Ezt az egy dolgot egyszerűen nem bírom megfejteni (na jó, sok más dolgot sem). De ezt nagyon nem. Hogy miért vagyunk ennyire irigyek és cinikusak.

Tovább

Gondolatok arról, hogy mitől leszünk igazán erősek

Sírni vagy nem sírni, ez itt a kérdés

Tegnap este az egyik barátnőm megosztotta egy képet az oldalán, és egyszerűen nem tudtam szó nélkül hagyni, és egész éjjel ez járt a fejemben. A képen a következő felirat állt: az az igazán erős, aki éjjel könnyeit a párnába fojtja , de reggel bánatát egy mosoly mögé bújtatja és legjobb formáját mutatja.
milada-vigerova-7276-unsplash.jpg

Tovább

14 utazási tipp , ha a szlovén tengerpartra készülsz

Az idei évben Szlovéniát tűztük ki a nyaralás célpontjául. Pár hónappal ezelőtt megakadt a szemem egy Szlovéniáról szóló cikken, és nagyon megtetszett amiket írtak, hogy nincs túl messze, hogy Kelet-Európa Svájca, mert nagyon tiszta és biztonságos, így ezt tűztük ki úti célul, és elárulom előre, hogy nem bántuk meg.

Ha te is kedvet kapsz a bejegyzés után, hogy meglátogasd Szlovéniát, akkor itt van pár dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt elindulsz.

img_9491_1.JPG img_9364.JPG

 

Tovább