Pozitív jövőkép egy negatív világban

Pozitív jövőkép egy negatív világban

10 kérdés, amit válaszolj meg, mielőtt vitamint veszel!

2019. január 23. - laczko.majer.reka

Most fejeztem be egy szuper könyvet, a címe A táplálék-kiegészítők titkai-a jó, a rossz és a teljesen fantasztikus (Secrets of supplements. The good, the bad and the totally terrific). 

A könyv a legújabb tudományos eredményekre támaszkodva áttekinti, hogyan működik az emberi test, mire van igazán szüksége, és ezt milyen forrásból hogyan lehet biztosítani a szervezetnek.

A könyv végén az American Journal of Public Health egyik cikke alapján összeraktak 10 kérdést, ami érdemes megválaszolni, mielőtt valaki valamilyen táplálék-kiegészítőt vásárol. Óriási a kínálat ezen a területen, és hát ember legyen a talpán, aki el tud igazodni, a gyógyszertárak, reklámok és közvetlen értékesítők ajánlásain, ráadásul az orvosi szakma leggyakrabban nem nyilatkozik ebben a témában.

vitamins-supplements-as-capsule-fruit-vegetables-nuts-beans-inside-nutrient-pill-natural-medicine-health-treatment-d-110319057_1.jpg

Nagyon érdekes, hogy a legtöbb esetben érzelmi alapon döntünk egy-egy vásárlási szituációban, de ha az egészségünkről van szó, nem biztos, hogy a reklám, a szép csomagolás vagy az akciós ár kell legyen a döntő érv.

A könyv azt mondja, hogy ha egy termékkel kapcsolatban nem kapsz választ mind a 10 kérdésre, akkor jobb, ha meggondolod annak a terméknek a megvásárlását. Sőt azt írják, hogy ha a viszonteladó vagy a gyártó nem ad neked válaszokat, akkor a legjobb lenne, ha kapcsolatban lépnél a hatóságokkal.

Itt vannak tehát a kérdések, melyek segítenek neked, hogy megtaláld a legjobb táplálék-kiegészítőt, amit keresel. Minden kérdésre IGEN kellene legyen a válasz ahhoz, hogy megvásárold a terméket. Ha valamelyik kérdésre nemet kapsz, akkor nem találtad meg a tökéletes terméket.

Lássuk a kérdéseket:

  1. A multi készítmény növényi alapú és tartalmaz vitamint, ásványi anyagot és fitotápanyagokat?

Egy teljes növény tartalmaz minden tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége van. Szinergetikailag és biológiailag is kompatibilis az emberi szervezettel. De nem elég, hogy tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. Ez egy régi sztenderd, mára már túlhaladott kutatási eredmény. A legfrissebb kutatások alapján fontos, hogy legyen a multi készítményben fitotápanyag is.

  1. Ha a multi készítmény növényi alapú, számos különböző növényből származik?

A fitotápanyagok növényről növényre változnak, így szükséges, hogy a táplálék-kiegészítő a természetes sokszínűséget tükrözze. Ha csak egy növényi forrásra lenne szükségünk, akkor a természet csak egyet alkotott volna. A változatosságnak nagyon jó okai vannak, nekünk is követnünk kellene.

  1. Ha a multi készítmény növényi alapú és különböző növényeket tartalmaz, a gyártó rendelkezik-e saját területtel, ahol termeszti, betakarítja és koncentrálja a növényeket?

A gazdag, széles-spektrumú talaj biztosítja, hogy egészséges növények nőjenek, és ezt biztosítja, hogy a növényben minden benne legyen, aminek benne kell lennie, mivel a termőtalajból kapja a tápanyagot. A legtöbb vállalat nem maga állítja elő a termékeket, hanem kiszervezi, de így a legnagyobb az esélye, hogy kisebb legyen a tápanyag tartalom és csökkenjen a minőség.

  1. A C-vitamin tartalmazza a teljes növényi koncentrátumot, beleértve a fitotápanyagokat?

A C-vitaminnak többet kell tartalmaznia, mint csupán aszkorbinsav. Vannak esetek, amikor többre van szükségünk, mint aszkorbin sav. Ilyen esetekben a fitotápanyag biztosítja a pluszt.

  1. A táplálék-kiegészítő bizonyítottan organikus talajból és magból származik-e?

Néha a terméket csak a gyártástól kezdve igazolják, nem a termőtalajtól és a magtól. Ha a mag nem bizonyítottan organikus, vagy a cég a mag beszerzését kiszervezi, joggal megkérdőjelezhető a hitelesség.

  1. A tabletta szétesési ideje 30 perc vagy kevesebb?

Gondoljunk a vitaminokra, ásványi anyagokra, fitotápanyagokra, amelyek az ételekben vannak. Az optimális emésztésért a gyomorban le kell bontódjon, és megemésztődjön, mielőtt a vékonybélbe jut és számos különböző specifikus enzimmel kerül kölcsönhatásba. Az amerikai gyógyszerészeti egyesület standardja 15-30 perc.

  1. A gyártó önkéntesen betartja-e az ikrától a végtermékig gyakorlatot a halolaj termékek előállítása estében.

A termék minősége csak abban az esetben garantálható, ha a gyártó egy kézben tartja a teljes előállítási folyamatot. Ezt biztosítja a GMP minősítés, vagyis Good Manufacturing Practices. Érdemes elgondolkodni azon, hogy az a gyártó, aki nem tud ezzel azonosulni, megérdemli-e a fogyasztó lojalitását. Így az ilyen emblémával jelzett omega-3 termékek garantáltan toxin mentesek és biztonságosak. A szabvány vonatkozik a nyersanyagra, a gyártásra, a csomagolásra és a végtermékre. Ezek az információk minden esetben megtalálhatóak a cég weboldalán.

  1. A gyártó vizsgálja a teljes gyártási folyamatot a nehézfémek, mikrobiológiai szennyeződések, szennyező anyagok és tápanyag összetétel tekintetében?

A consumerlab.com website beszámol sok cég termékének vizsgálatáról, hogy milyen típusú szennyező anyagokat találtak benne.

  1. A gyártó közzéteszi a biológiai vizsgálatokat, melyek könnyen elérhetőek?

A vállalatoknak, etikusnak és elszámoltathatónak kell lenniük, és tanúsítvánnyal kell bizonyítaniuk, hogy a termékeik nem tartalmaznak toxinokat.

  1. A gyártó közzéteszi a ORAC (oxygen radical absorbance capacity) pontszámot az anti-oxidánsok esetében ami a szabadgyök csoportok széles spektrumán alapul?

Az ORAC egy mérőszám, ami mutatja, hogy mennyire hatékony a termék a szabadgyökök kezelésében. Olyan terméket kell keresni, melyben azonosíthatóak specifikus szabadgyök csoportok, melyek hatékonyak a védekezésben.

 

Szóval ez a 10 kérdés tud neked segíteni, hogy ki tudd választani a megfelelő terméket és márkát. Ha minden kérdésre igen a válasz, akkor jöhet a termék, de ha valamelyikre nem a válasz, akkor másik márkát kell keresni.

 

Próbáld ki, hogy utánanézel ezeknek, annak kapcsán, amit használsz, vagy megkérdezed az eladót, ezekről a kérdésekről. Lehet, hogy először furcsa lesz végigbeszélni ezeket a kérdéseket, de gondolj bele, hogy bármit veszel, az a szervezeted része lesz, akkor is, ha jó, akkor is, ha nem. És ennél a termékcsoportnál kiemelten igaz, hogy minőséget érdemes venni, mert aki olcsót vesz, többet költ. Lehet nem azonnal, de hosszú távon mindenképpen!

Jó vásárlást nektek!

 

 

süti beállítások módosítása